pieczenie 22.01.2022

smażone placki z cebulą i jajkiem

50 min
14 porcji
Smażone placki z cebulą i jajkiem
svetlana, stock.adobe.com
0

Ten przepis jest odpowiedni o każdej porze roku. Szczypiorek nawet zimą można kupić w sklepach, na rynkach i po prostu w przejściu z rąk. Jajka ugotować, zagnieść miękkie ciasto i przygotować przepyszne placki. Domownicy docenią twoje wysiłki!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier.

Dodaj lekko ubite jajka, ciepłe mleko i 1 łyżkę oleju roślinnego. Zagnieść ciasto.

Przykryj górę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

Drobno posiekaj zieloną cebulę i obrane jajka.

Włóż wszystko do miski, sól i wymieszaj.

Lekko zmiażdż ciasto i podziel na 14 identycznych kawałków.

Z każdego kawałka rozwałkuj małe tortille.

Połóż trochę nadzienia na środku, mocno przyklej krawędzie i nadaj zaokrąglony kształt.

Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy