Ten przepis jest odpowiedni o każdej porze roku. Szczypiorek nawet zimą można kupić w sklepach, na rynkach i po prostu w przejściu z rąk. Jajka ugotować, zagnieść miękkie ciasto i przygotować przepyszne placki. Domownicy docenią twoje wysiłki!
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 100 ml
- szczypiorek - 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodaj lekko ubite jajka, ciepłe mleko i 1 łyżkę oleju roślinnego. Zagnieść ciasto.
Przykryj górę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
Drobno posiekaj zieloną cebulę i obrane jajka.
Włóż wszystko do miski, sól i wymieszaj.
Lekko zmiażdż ciasto i podziel na 14 identycznych kawałków.
Z każdego kawałka rozwałkuj małe tortille.
Połóż trochę nadzienia na środku, mocno przyklej krawędzie i nadaj zaokrąglony kształt.
Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty z każdej strony.