Wyobraź sobie deser, który przypomina delikatną chmurkę. O torcie kokosowym chcę mówić tylko w ten sposób. Przyozdobiony kremem białkowym i płatkami kokosowymi jest niesamowicie piękny i pyszny. Przygotuj go na uroczystość, zaskocz gości!
Składniki
- mąka - 300 g
- śmietana - 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 150 g
- Miód (płynny) – 3 art.
- cukier - 4 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe (do posypania) – 2 art.
- białka jaj - 6 sztuk
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- cukier - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia.
Dodaj stopione masło, śmietanę, jajko i miód. Zagnieść miękkie ciasto.
Podziel ciasto na 10 porcji, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij jeden kawałek, rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie ciasto i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec przez 7-10 minut w zależności od grubości ciasta i funkcji piekarnika. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
Schłodzone białka ubij z cukrem na ostre szczyty.
Wlej sok z cytryny i kontynuuj ubijanie przez kolejne 3 minuty.
Złóż ciasto na szerokim talerzu, smarując ciasta kremem.
Udekoruj ciasto kremem na górze i po bokach.
Użyj strzykawki do ciasta, aby uformować małe loki na torcie.
Obficie posyp ciasto ze wszystkich stron płatkami kokosowymi.