desery 22.01.2022

Ciasto kokosowe z kremem białkowym

2 godz. 0 min.
10 porcji
Ciasto kokosowe z kremem białkowym
shustrilka, stock.adobe.com
0

Wyobraź sobie deser, który przypomina delikatną chmurkę. O torcie kokosowym chcę mówić tylko w ten sposób. Przyozdobiony kremem białkowym i płatkami kokosowymi jest niesamowicie piękny i pyszny. Przygotuj go na uroczystość, zaskocz gości!

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia.

Dodaj stopione masło, śmietanę, jajko i miód. Zagnieść miękkie ciasto.

Podziel ciasto na 10 porcji, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Wyjmij jeden kawałek, rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie ciasto i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec przez 7-10 minut w zależności od grubości ciasta i funkcji piekarnika. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.

Schłodzone białka ubij z cukrem na ostre szczyty.

Wlej sok z cytryny i kontynuuj ubijanie przez kolejne 3 minuty.

Złóż ciasto na szerokim talerzu, smarując ciasta kremem.

Udekoruj ciasto kremem na górze i po bokach.

Użyj strzykawki do ciasta, aby uformować małe loki na torcie.

Obficie posyp ciasto ze wszystkich stron płatkami kokosowymi.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy