półfabrykaty na zimę
09.02.2023
tkemali ze śliwki wiśniowej po gruzińsku na zimę
1 godz. 0 min.
4 porcje
Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w znane potrawy, w tym sosy. Na przykład taki tkemali ze śliwki wiśniowej jest idealny nie tylko do grilla, ale także do innych potraw z mięsa, drobiu, a nawet warzyw.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- woda - 0.5 szklanki
- kolendra - 1 pęczek
- czosnek - 6 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- kolendra - 2 łyżeczka
- mięta (suszone) – 2 łyżeczka
- chmiel-suneli - 2 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwkę wiśniową wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Spuść wodę ze śliwki wiśniowej i przetrzyj ją przez sito.
Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek i pieprz.
Doprowadź sos do wrzenia i dodaj sól z przyprawami.
Dokładnie wymieszaj i wlej tkemali do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy