napoje 26.05.2023

kwas chlebowy w domu

48 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Kwas chlebowy w domu
davidchukalexey, stock.adobe.com
0

Chcesz urozmaicić reżim picia w gorącym sezonie? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Dzisiaj przygotujemy stary-dobry kwas chlebowy w domu. Przepis jest prosty, a składniki są dostępne. Oczywiście będziesz musiał trochę majstrować, ale wynik jest tego wart!

Składniki

na zakwas:
dla kwasu chlebowego:
  • woda (ciepły) – 2,5 L
  • chleb (żyto) – 3 plasterki
  • cukier - 7 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój chleb żytni na plasterki i osusz w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.

Na zakwas włóż bułkę tartą do czystego trzylitrowego słoika, dodaj cukier.

Zagotuj wodę i wlej zawartość słoika "na Ramiona"wrzącą wodą. Pozostaw do ostygnięcia do około 30-35°C.

Drożdże rozpuść w ¼ szklanki ciepłej wody i dodaj do słoika. Przykryj słoik zakwasem gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na jeden dzień. Fusy, które tworzą się w ciągu jednego dnia na dnie słoika, to nasz zakwas chlebowy.

Ostrożnie spuść "pierwszy" kwas chlebowy przez gazę - nie będziemy go potrzebować. Usuń zmiękczony chleb. Fusy, które pozostały, przełóż łyżką do czystego naczynia, dobrze spłucz słoik i włóż zakwas z powrotem do czystego słoika.

Wlej cukier do słoika z zakwasem i dodaj bułkę tartą wysuszoną z 3 kromek chleba. Napełnij zawartość słoika" na ramionach " ciepłą wodą (30-35°C). Ponownie zamknij słoik gazą i pozostaw na jeden dzień. Gotowość kwasu chlebowego zależy od smaku i zapachu.

Wlej gotowy kwas chlebowy przez gazę do czystych słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki.

Z pozostałych fusów (zakwasu chlebowego) można przygotować kolejną porcję kwasu chlebowego, powtarzając procedurę gotowania z nową porcją składników.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy