Chcesz urozmaicić reżim picia w gorącym sezonie? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Dzisiaj przygotujemy stary-dobry kwas chlebowy w domu. Przepis jest prosty, a składniki są dostępne. Oczywiście będziesz musiał trochę majstrować, ale wynik jest tego wart!
Składniki
- woda - 3 L
- chleb (żyto) – 120 g
- świeże drożdże - 15 g
- cukier - 4 art.
- woda (ciepły) – 2,5 L
- chleb (żyto) – 3 plasterki
- cukier - 7 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb żytni na plasterki i osusz w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Na zakwas włóż bułkę tartą do czystego trzylitrowego słoika, dodaj cukier.
Zagotuj wodę i wlej zawartość słoika "na Ramiona"wrzącą wodą. Pozostaw do ostygnięcia do około 30-35°C.
Drożdże rozpuść w ¼ szklanki ciepłej wody i dodaj do słoika. Przykryj słoik zakwasem gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na jeden dzień. Fusy, które tworzą się w ciągu jednego dnia na dnie słoika, to nasz zakwas chlebowy.
Ostrożnie spuść "pierwszy" kwas chlebowy przez gazę - nie będziemy go potrzebować. Usuń zmiękczony chleb. Fusy, które pozostały, przełóż łyżką do czystego naczynia, dobrze spłucz słoik i włóż zakwas z powrotem do czystego słoika.
Wlej cukier do słoika z zakwasem i dodaj bułkę tartą wysuszoną z 3 kromek chleba. Napełnij zawartość słoika" na ramionach " ciepłą wodą (30-35°C). Ponownie zamknij słoik gazą i pozostaw na jeden dzień. Gotowość kwasu chlebowego zależy od smaku i zapachu.
Wlej gotowy kwas chlebowy przez gazę do czystych słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki.
Z pozostałych fusów (zakwasu chlebowego) można przygotować kolejną porcję kwasu chlebowego, powtarzając procedurę gotowania z nową porcją składników.