napoje 11.04.2023

kawa z kardamonem

15 min
2 porcje
Kawa z kardamonem
svehlik, stock.adobe.com
0

Aromat tego pikantnego, orzeźwiającego napoju nie pozostawi obojętnym żadnego ekspresu do kawy. Kawę z kardamonem i gałką muszkatołową można łatwo przygotować w domu. Do przygotowania używaj ulubionych ziaren kawy i wysokiej jakości wody pitnej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiażdż pudełka kardamonu nożem, usuń nasiona. Zetrzyj mały kawałek gałki muszkatołowej na drobnej tarce.

W młynku do kawy odważ ziarna kawy wraz z ziarnami kardamonu i przygotowaną gałką muszkatołową.

Wlej zimną przefiltrowaną wodę do Turku, dodaj cukier i świeżo zmieloną kawę z przyprawami. Na małym ogniu podgrzewaj przez 2-3 minuty bez mieszania. Nie spiesz się, im dłużej mieszanina się nagrzewa, tym smaczniejszy będzie gotowy napój.

Rozgrzej kubki do podania w dowolny dogodny sposób.

Gdy kawa w Turku wystarczająco się rozgrzeje, fusy zaczną się wspinać. Delikatnie wymieszaj napój, lekko obniżając rosnące fusy.

Gdy na powierzchni kawy zacznie tworzyć się piana, Zbierz ją łyżką i umieść w filiżankach. Gdy tylko kawa się zagotuje, natychmiast usuń Turka z ognia i wlej gorący napój do filiżanek.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy