Nawet początkujący kucharz może zrobić gęstą galaretkę-pięć minut z jagód. Dżem gotuje się w dwóch zestawach po pięć minut i udaje mu się wystarczająco dobrze zagęścić w tym czasie. Najlepiej ze świeżo zebranych jagód.
Składniki
- Borówka - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Przenieś jagody do rondla, przykryj cukrem i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Rozgnieć za pomocą popychacza lub zmiel za pomocą blendera zanurzeniowego.
Gotuj jagody na małym ogniu przez 5 minut po ugotowaniu, a następnie ostudź w temperaturze pokojowej.
Ponownie podpal patelnię, gotuj przez 5 minut, włóż do przygotowanego pojemnika i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy