
Chcę podzielić się przepisem na dżem z czerwonej porzeczki w pół godziny! Proces gotowania jest szybki i wcale nie jest skomplikowany, a dżem jest jasny, o pięknej konsystencji i naturalnym smaku. Myślę, że twój dom doceni taki przysmak.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, spłucz i delikatnie usuń z gałązek. Umieść jagody w misce do gotowania i podpal. Nie musisz jeszcze dodawać cukru!
Po kilku minutach podgrzewania porzeczki zaczną wydzielać sok. Aby przyspieszyć proces, pamiętaj o zmiażdżeniu części jagód. Doprowadź jagody do wrzenia i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 15-20 minut.
Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i dodaj cukier, dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gdy cukier całkowicie rozpuści się w gorącej masie jagodowej, wlej dżem do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.