Gotuję w ten sposób nie pierwszy rok, więc mogę śmiało polecić ten przepis! Cukinia jako grzyby są przygotowywane bez sterylizacji z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. Nie radzę używać octu, ponieważ ma zbyt ostry aromat.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- liść laurowy - 3 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 120 ml
- cukier - 60 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój na małe kawałki.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, przyprawy i sok z cytryny.
Dodaj cukinię, wyłącz ogień i nalegaj pod przykryciem na 1 godzinę.
Odcedź marynatę do osobnego rondla i ponownie zagotuj.
Złóż pozostałą cukinię do przygotowanych słoików.
Zalej wrzącą marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy