Danie kuchni węgierskiej jest popularne w większości krajów Europy. Wiele gospodyń domowych zamyka go nawet na zimę. Chcesz spróbować? Polecam zacząć od tego przepisu. Lecho z fasoli szparagowej to pyszna przekąska warzywna, którą można podać do dania głównego.
Składniki
- fasolka szparagowa - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 100 g
- cebula - 300 g
- papryka - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
- ocet - 120 ml
- cukier - 100 g
- sól - 60 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj fasolę szparagową i pokrój na małe kawałki.
Przełóż pomidory i obraną cebulę przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj masę pomidorową z cukrem, solą, przyprawami i olejem. Gotuj przez 20 minut.
Dodaj fasolę szparagową, czosnek przepuszczony przez prasę i smaż przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Rozłóż gorące lecho na wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy