półfabrykaty na zimę
09.02.2023
dżem dyniowy z suszonymi morelami i pomarańczą
1 godz. 30 min.
4 porcje
Pachnący dżem z dyni to coś nowego na tle kęsów jagód i owoców. Ale proponuję od razu uczynić go jeszcze bardziej oryginalnym i dodać do niego trochę suszonych moreli i pomarańczy. Bardzo harmonijna równowaga smaku, a co za apetyczny kolor!
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- suszone morele - 200 g
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć suszone morele przez 20 minut w zimnej wodzie i obierać cytrusy z folii i oddzielać miąższ.
Przełóż miąższ, suszone morele i dowolnie pokrojoną dynię przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj dżem przez około godzinę na małym ogniu.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy