Jeśli nigdy nie próbowałeś zapiekanki z twarogu ze śliwkami, czas nadrobić zaległości! Jest to dość rzadkie i niezwykłe, ale bardzo smaczne połączenie, które na pewno nie pozostawi obojętnym.
Składniki
- twaróg - 600 g
- śmietana - 1 art.
- Manka - 2 art.
- cukier - 3 art.
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
- śliwki - 10-12 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę. Zmiel twaróg przez sito i dodaj tam.
Dodaj semolinę, proszek do pieczenia i śmietanę i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Pozostaw na 10 minut.
Masę twarogową włożyć do naczynia do pieczenia. Ułóż połówki lub plasterki śliwek na wierzchu.
W razie potrzeby posyp cukrem i gotuj zapiekankę w piekarniku przez 45 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy