Lubisz kuchnię żydowską? W takim razie dla ciebie klasyczny przepis na kreplach z mielonym kurczakiem. Danie składa się z przaśnego ciasta na żółtkach kurczaka, dzięki czemu uzyskuje się tak piękny żółty kolor.
Składniki
- mielony kurczak - 300 g
- białka jaj - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie na środku.
Dodaj sól, żółtko i ciepłą wodę. Zagnieść miękkie ciasto.
Ciasto posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Połącz mielonego kurczaka, smażoną cebulę z olejem, białka, sól i zmielony czarny pieprz.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwa identyczne kawałki.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i pokrój w identyczne kwadraty.
Połóż nadzienie na kwadratach, złóż brzegi ciasta szalikiem i mocno przyklej. Powtórz procedurę z resztą ciasta i nadzieniem.
Gotuj kreplach w osolonej wodzie przez 5 minut, wrzuć do durszlaka i pozostaw do spuszczenia na 3-4 minuty.