dania główne 22.01.2022

Kreplach z mielonym kurczakiem

50 min
2 porcje
Naleśniki z mielonym kurczakiem
Elzbieta Sekowska, stock.adobe.com
0

Lubisz kuchnię żydowską? W takim razie dla ciebie klasyczny przepis na kreplach z mielonym kurczakiem. Danie składa się z przaśnego ciasta na żółtkach kurczaka, dzięki czemu uzyskuje się tak piękny żółty kolor.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie na środku.

Dodaj sól, żółtko i ciepłą wodę. Zagnieść miękkie ciasto.

Ciasto posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

Połącz mielonego kurczaka, smażoną cebulę z olejem, białka, sól i zmielony czarny pieprz.

Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwa identyczne kawałki.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i pokrój w identyczne kwadraty.

Połóż nadzienie na kwadratach, złóż brzegi ciasta szalikiem i mocno przyklej. Powtórz procedurę z resztą ciasta i nadzieniem.

Gotuj kreplach w osolonej wodzie przez 5 minut, wrzuć do durszlaka i pozostaw do spuszczenia na 3-4 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy