Do tego przepisu możesz użyć różnych części kurczaka. Postanowiłem uprościć sprawę i kupiłem gotowy filet. Aby bułka z kurczaka z żelatyną była bardziej soczysta, mięso należy pokonać, owijając folią spożywczą.
Składniki
- filet z kurczaka - 2 kg
- żelatyna - 1 art.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- sól (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na talerze.
Posyp każdy kawałek przyprawami i solą. Owinąć folią spożywczą i uderzyć młotkiem po obu stronach.
Ułóż półfabrykaty na desce, aby utworzyć dużą prostokątną warstwę.
Posyp żelatyną. Zwiń rolkę i zawiąż sznurkiem do gotowania.
Zawiń rolkę w kilka warstw folii i umieść w naczyniu do pieczenia.
Napełnij formę jedną trzecią wody.
Piecz roladę z kurczaka z żelatyną przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zdejmij folię dopiero po całkowitym ostygnięciu rolki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy