Zwykle Włoski deser wymaga mascarpone, ale proponuję ciekawy przepis z twarogiem i ciężką śmietaną. Okazuje się nie mniej smaczne! Lepiej jest wcześniej przygotować tiramisu, aby miał czas na dobre namoczenie w lodówce.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 250 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 350 ml
- twaróg - 350 g
- cukier puder - 100 g
- wanilina - na czubku noża
- Kawa (espresso) – 300 ml
- Likier Amaretto - 2 art.
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Schłodzoną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ubijać przez 3-4 minuty.
Dodaj twaróg, wanilinę i mieszaj, aż będzie gładka.
Wymieszaj kawę z alkoholem i dla wygody wlej do szerokiego naczynia.
Posmaruj spód formy kremem, ułóż jedną warstwę ciasteczek i polej łyżką kawy.
Dodaj grubą warstwę kremu i ponownie ułóż ciasteczka nasączone kawą. Powtarzaj czynności, aż forma będzie pełna.
Posyp deser kakao na wierzchu i wstaw na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy