Klasyczne tiramisu to bardzo smaczny i delikatny deser. Ale może być jeszcze smaczniejszy i delikatniejszy, dodając trochę jagód. Bardzo podobało mi się dodawanie malin, więc chętnie podzielę się z wami przepisem, którego sam używam. Zwierzęta są zachwycone!
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 20 sztuk
- mascarpone - 250 g
- śmietana (33%) – 200 ml
- Kawa - 150 ml
- cukier puder - 100 g
- koniak - 30 ml
- kakao - 15 g
- Malina - 2-3 garści
- jaja kurze - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj kawę z koniem.
Ubij na puszystą śmietanę i 2 łyżeczki.cukru pudru.
Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Ubij białka i 1 łyżeczkę cukru pudru, aż będą puszyste.
Ubij pozostały cukier puder z bielonymi żółtkami.
Stopniowo dodawaj żółtka i białka do masy serowej i delikatnie mieszaj.
Włóż trochę kremu do formy lub szklanek.
Zanurz Savoyardi w kawie i ułóż w następnej warstwie. Między ciasteczkami ułóż maliny.
Ponownie ułóż warstwę kremu i powtórz warstwy do końca składników. Na wierzchu powinien znajdować się krem.
Posyp kakao tiramisu i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie udekoruj malinami.