przekąski 14.11.2022

guacamole z awokado i pomidorami

20 min
4 porcje
Guacamole z awokado i pomidorami
Lukas Gojda, stock.adobe.com
0

Zimna meksykańska przekąska z makaronem z kawałkami świeżego pomidora sprawdzi się jako obfite śniadanie na kanapki. Taka kanapka ozdobi nie tylko codzienne śniadania, ale także z łatwością stanie się jasnym akcentem każdego świątecznego stołu.

Składniki

  • awokado - 1 rzecz
  • pomidory - 1 rzecz
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula (płytkie) – 1 rzecz
  • Olej roślinny - 1 CZ. l
  • sok z cytryny - 1 CZ. l
  • sól - 1 szczypta
  • przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj wszystkie warzywa, opłucz je i wysusz. Oddziel awokado od pestki.

Przygotuj bazę pod guacamole. Aby to zrobić, skrop awokado sokiem z cytryny i zmiksuj blenderem lub widelcem.

Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę i dodaj do awokado, dokładnie wymieszaj.

Dodaj resztę składników: olej roślinny, sól do smaku i przyprawy, wyciśnij czosnek przez prasę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, a guacamole będzie gotowe.

Podawaj, rozprowadzając na chlebie lub Przenieś do miski, dekorując plasterkami cytryny.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy