Uwielbiam Onigiri za to, że możesz zawinąć w nie dosłownie każde nadzienie. Na przykład bardzo smaczne, lekkie i zdrowe Trójkąty ryżowe uzyskuje się z tuńczykiem i ogórkiem. Radzę wziąć tuńczyka w soku, a nie w oleju.
Składniki
- okrągły ryż - 2 szklanki
- woda - 2.5 szklanki
- ocet ryżowy - 3 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 0.5 łyżeczka
- tuńczyk - 200 g
- sos sojowy - 1.5 art.
- majonez - 5-6 art.
- ogórki - 1 rzecz
- nori - 1 liść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż w wodzie zgodnie z instrukcją.
Dodaj ocet, cukier i sól i pozwól mu się zaparzyć.
W razie potrzeby dodaj do niego sezam, przyprawy lub posiekane nori.
Zetrzyj tuńczyka widelcem i wymieszaj z majonezem i sosem sojowym. Pokrój ogórek.
Umieść tortille ryżowe w kokilkach Onigiri lub na folii.
Ułóż nadzienie, uformuj Onigiri i zawiń w pasek nori.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy