Brak grilla? Nie ma znaczenia, shawarmę można ugotować w piekarniku. Po prostu zwiń chleb pita z nadzieniem, jak zwykle, a następnie włóż do formy i piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Chleb pita zrumieni się i stanie się chrupiący. Podawaj taką przekąskę od razu.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 400 g
- kapusta kiszona - 150 g
- pietruszka - 4 gałązki
- cebula - 1 rzecz
- masło - 20 g
- majonez - 2 art.
- sos pomidorowy - 4 art.
- ocet balsamiczny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- papryka - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- Pita (cienki) – 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowany filet pokrój na duże kawałki.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Przenieś mięso na deskę, posiekaj, posyp mielonym pieprzem, papryką i solą.
Posiekaj pietruszkę i obraną cebulę, włóż do miski.
Dodaj ocet, zmielony pieprz i wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Rozłóż chleb pita na stole, posmaruj sosem pomidorowym i majonezem.
Ułóż filety, kiszoną kapustę i marynowaną cebulę.
Wsuń boki i dolną krawędź do wewnątrz, zwiń shawarmę.
Umieść w wysmarowanej formie i piecz przez 10 minut w 180 stopniach.