przekąski 03.07.2023

wegański hummus

55 min
2 porcje
Wegański hummus
Mara Zemgaliete, stock.adobe.com
0

Zrezygnowałeś z produktów pochodzenia zwierzęcego? W takim razie przyda Ci się przepis na wegański hummus! Możesz go ugotować z ciecierzycy w puszkach, ale jeśli masz czas i ochotę, lepiej samemu ugotować rośliny strączkowe. Dzielę się świetnym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona w zimnej wodzie przez 6 godzin.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i umieść na patelni.

Napełnij świeżą wodą, gotuj przez 40 minut i spuść płyn do osobnego pojemnika.

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Umieść ciecierzycę, sezam i obrany czosnek w misce blendera.

Dodaj sok z cytryny, sól, zirę, połowę oleju i zmiel na gładką masę.

Wlej wywar, aby osiągnąć pożądaną konsystencję i włącz blender na kolejne 1 minutę.

Gotowy hummus włożyć do miski, zalać pozostałym olejem i posypać papryką.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy