Zrezygnowałeś z produktów pochodzenia zwierzęcego? W takim razie przyda Ci się przepis na wegański hummus! Możesz go ugotować z ciecierzycy w puszkach, ale jeśli masz czas i ochotę, lepiej samemu ugotować rośliny strączkowe. Dzielę się świetnym przepisem.
Składniki
- ciecierzyca - 300 g
- Sezam - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- cytryna - pół
- oliwa z oliwek - 100 ml
- papryka - 0,5 łyżeczka
- Zira - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona w zimnej wodzie przez 6 godzin.
Wrzuć do durszlaka, opłucz i umieść na patelni.
Napełnij świeżą wodą, gotuj przez 40 minut i spuść płyn do osobnego pojemnika.
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Umieść ciecierzycę, sezam i obrany czosnek w misce blendera.
Dodaj sok z cytryny, sól, zirę, połowę oleju i zmiel na gładką masę.
Wlej wywar, aby osiągnąć pożądaną konsystencję i włącz blender na kolejne 1 minutę.
Gotowy hummus włożyć do miski, zalać pozostałym olejem i posypać papryką.