Podczas następnego pikniku przygotuj shawarmę na grillu. Będziesz zaskoczony, jak smaczna i aromatyczna będzie przekąska. Proponuję ciekawy przepis ze stekami wołowymi. Będziemy je również gotować na grillu.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 800 g
- pomidory - 3 kawałki
- papryka - 200 g
- koreańska marchewka - 200 g
- sałata - 2 liścia
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- jogurt grecki - 250 g
- kefir - 150 ml
- oliwa z oliwek - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- Pita (cienki) – 4 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na steki o grubości około 2 cm.
Natrzyj chmiel suneli i sól, posmaruj olejem. Umieść w misce, przykryj i pozostaw do marynowania na 4 godziny.
Połóż wołowinę na ruszcie i gotuj na grillu przez 10 minut, często obracając.
Gotowe mięso owinąć folią i odłożyć na pół godziny.
Posiekaj Schłodzone mięso, pomidory, sałatę, obraną paprykę i cebulę.
Połącz kefir, jogurt i czosnek przepuszczony przez prasę. Możesz dodać sól do smaku.
Rozłóż chleb pita na stole i obficie posmaruj aromatycznym sosem.
Ułóż wołowinę, sałatę, koreańską marchewkę i warzywa.
Wsuń boki i dolną krawędź do wewnątrz, zwiń shawarmę. Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.
Połóż shawarmę na ruszcie na grillu i lekko zrumień z obu stron.