Golonka wieprzowa może zrobić pyszną zupę. Gotowanie zajmie dużo czasu, ale wynik spełni wszystkie oczekiwania. Do zupy dodaję ostrą czerwoną paprykę i świeże pomidory. Sprawiają, że smak potrawy jest bogatszy i bardziej zróżnicowany.
Składniki
- golonka wieprzowa - 1 kg
- pomidory - 200 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz golonkę, pokrój na duże kawałki i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy, czarny pieprz, obrany korzeń pietruszki i cebulę. Gotuj przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. Następnie korzeń pietruszki i cebulę należy wyrzucić.
Dodaj ostrą paprykę, posiekane pomidory i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża. Gotuj przez kolejne 30 minut.
Sól i wyłącz ogrzewanie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy