Dlaczego nie zrobić sosu z czerwonej porzeczki na zimę? Nie jest to trudne, a wyniki można cieszyć się aż do nowych zbiorów. Francuzi zalecają Przyprawianie ich serem i potrawami mięsnymi. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- czosnek - 50 g
- ocet jabłkowy - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 150 g
- sól - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń czerwone porzeczki z pędzli, opłucz i zmiel w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito.
Dodaj cukier, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym sosem, zwiń i zawiń kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy