Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze, gdy doprawisz je ostrym sosem śliwkowym. Przygotuj go w sezonie świeżych owoców i zamknij w małych słoikach. Przedmiot obrabiany jest doskonale przechowywany nawet w temperaturze pokojowej. Najważniejsze jest, aby wybrać dla niej miejsce, w którym słońce nie spadnie.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - 100 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- sos pomidorowy - 100 ml
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 180 g
- sól - 15 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Pokrój ostrą paprykę i obierz nasiona.
Zmiel śliwki, ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z wodą, sosem pomidorowym, mieloną kolendrą, solą i cukrem. Przykryj i odstaw na 40 do 60 minut.
Gotuj sos na małym ogniu przez 40 minut.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Włóż sos do przygotowanego pojemnika i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy