kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji

19 min
10 porcji
Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji
Valdis Ošiņš, stock.adobe.com
0

Koniecznie wypróbuj ten wspaniały przepis. Na nim kompot wiśniowy przygotowuje się na zimę bez sterylizacji. Stosuje się standardową metodę dwukrotnego nalewania, a kwas cytrynowy doskonale spełnia rolę konserwanta.

Składniki

  • wiśnia - 400 g
  • cukier - 180 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wiśnie i włóż do przygotowanych słoików.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.

Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy