Jagoda Marshmallow to osobna uczta i zawsze jest inna, w zależności od tego, którą jagodę weźmiesz. A co z borówkami? Cudowne połączenie kwaśności i słodyczy zamienia się w idealną ucztę na herbatę dla całej rodziny.
Składniki
- białka jaj - 1 rzecz
 - jabłka (kwaśny) – 3-4 kawałki
 - borówka brusznica - 150 g
 - cukier - 500 g
 - agar-agar - 8 g
 - woda - 160 ml
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij agar wodą i pozostaw na pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić, piec w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach i zmielić blenderem.
Zmielić również borówki brusznicy blenderem i zmielić przez sito.
Wymieszaj oba puree i gotuj na małym ogniu około dwukrotnie, do 200 g.
Niech puree ostygnie. Dodaj połowę białka i ubij mikserem. Dodaj drugą połowę białka i 100 g cukru i ponownie ubij na jędrne szczyty.
Dodaj pozostały cukier do wody z agarem, zagotuj i gotuj syrop przez 5 minut na małym ogniu.
Kontynuując ubijanie puree, wlej syrop cienkim strumieniem.
Ułóż pianki na pergaminie w dowolny dogodny sposób i pozostaw do całkowitego zestalenia w temperaturze pokojowej.