Tsimes to bardzo niezwykłe danie w naszej tradycji kulinarnej. Z jednej strony jest to gulasz warzywny. Z drugiej strony jest słodki i w kuchni żydowskiej odnosi się do dań deserowych. W każdym razie niezwykły przepis na pewno zasługuje na uwagę!
Składniki
- marchew - 1 kg
- oliwa z oliwek - 2 art.
- rodzynki - 1 szklanka
- suszone morele - 140 g
- brązowy cukier - 3 art.
- cynamon - 0.5 łyżeczka
- miód - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki w plasterki i smaż na oliwie z oliwek do miękkości.
Włóż do rondla i wlej szklankę wrzącej wody.
Dodaj rodzynki, suszone morele,miód, cukier i sól i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu, mieszając.
Dodaj sok z cytryny i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy