desery 08.02.2022

Cymes z marchewką

1 godz. 20 min.
4 porcje
Tsimes z marchewką
zakiroff, stock.adobe.com
0

Tsimes to bardzo niezwykłe danie w naszej tradycji kulinarnej. Z jednej strony jest to gulasz warzywny. Z drugiej strony jest słodki i w kuchni żydowskiej odnosi się do dań deserowych. W każdym razie niezwykły przepis na pewno zasługuje na uwagę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój marchewki w plasterki i smaż na oliwie z oliwek do miękkości.

Włóż do rondla i wlej szklankę wrzącej wody.

Dodaj rodzynki, suszone morele,miód, cukier i sól i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu, mieszając.

Dodaj sok z cytryny i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy