Planujesz przygotować ciasto na świąteczny stół? Spróbuj upiec karmelową śmietanę! Konwencjonalnie cały proces gotowania można podzielić na trzy etapy: pieczenie ciasta, praca z kremem i gotowanie karmelu. Radzę nie spieszyć się, działać ostrożnie i konsekwentnie.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 100 g
- masło - 120 g
- mąka - 200 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- śmietana - 400 g
- cukier puder - 100 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 200 G
- śmietana (tłuste) – 200 ml
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz jajka, śmietanę i stopione masło.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszaj, aż się połączą.
Włóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzić ciasto, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na 2-3 identyczne części.
Wymieszaj śmietanę, jajka i cukier puder, ubij mikserem.
Dodaj wanilinę, skrobię i jeszcze raz wymieszaj.
Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kremem.
Na patelni z grubym dnem rozpuść cukier.
Dodaj masło, gorącą śmietanę i gotuj przez 3-5 minut, często mieszając.
Polej ciasto schłodzonym karmelem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.