Na pewno widziałeś w mediach społecznościowych słodkie małe ciasta. To jest ciasto Bento. Mówiąc najprościej, jest to deser przeznaczony dla jednej lub dwóch osób. Dziś proponuję upiec w tej formie uwielbiany miód pitny przez wszystkich.
Składniki
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- miód - 2 art.
- masło - 60 g
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- soda spożywcza (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- śmietana (pogrubiony) – 350 g
- cukier puder - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz miód, miękkie masło, cukier i sól.
Podgrzej mieszaninę w łaźni wodnej, aż będzie gładka.
Wyjmij z kąpieli, dodaj sodę, wymieszaj i ostudź.
Dodaj jajko i ponownie dobrze wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na 8 części i zwiń w kulki.
Z każdej kulki rozwałkuj cienkie ciasto o średnicy około 10 centymetrów.
Piec każdy przedmiot w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Zwykle wystarczy 4-5 minut.
Rozgnieć jedno ciasto wałkiem do ciasta, aby uzyskać małe okruchy.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kwaśną śmietaną.
Na wierzch posmaruj kremem i posyp okruchami. Włóż ciasto Bento na 1 godzinę do lodówki.