desery 22.07.2023

Ptasie Mleczko z czerwonej porzeczki

30 min
6 porcji
Ptasie Mleczko z czerwonej porzeczki
ld1976, stock.adobe.com
0

Uwielbiam letnią obfitość jagód i owoców. Staram się codziennie spożywać je świeże, a także wykorzystywać je do przygotowywania deserów i napojów. Wśród moich ulubionych są pianki z czerwonej porzeczki. Co roku przygotowuję go na pewno.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agar-agar wymieszać z gorącą wodą i odstawić na 15 minut.

Zmiel czerwone porzeczki w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito.

Przenieś przecier jagodowy do rondla i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź.

Wymieszaj puree porzeczkowe z połową cukru.

Dodaj schłodzone białka i dobrze ubij mikserem. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość.

Umieść Półfabrykat agarowo-agarowy na małym ogniu i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj pozostały cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5-7 minut. W tym procesie często mieszaj.

Ciągle ubijając przedmiot z jagodami, wlej gorący syrop cienkim strumieniem. Ubij wszystko razem, aż osiągną stabilne szczyty.

Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej, załóż specjalną dyszę i umieść pianki na papierze do pieczenia. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Oddziel pianki od papieru i połącz parami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy