Uwielbiam letnią obfitość jagód i owoców. Staram się codziennie spożywać je świeże, a także wykorzystywać je do przygotowywania deserów i napojów. Wśród moich ulubionych są pianki z czerwonej porzeczki. Co roku przygotowuję go na pewno.
Składniki
- czerwona porzeczka - 400 g
- białka jaj - 2 kawałki
- cukier - 1 kg
- agar-agar - 16 g
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agar-agar wymieszać z gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
Zmiel czerwone porzeczki w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito.
Przenieś przecier jagodowy do rondla i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź.
Wymieszaj puree porzeczkowe z połową cukru.
Dodaj schłodzone białka i dobrze ubij mikserem. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość.
Umieść Półfabrykat agarowo-agarowy na małym ogniu i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj pozostały cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5-7 minut. W tym procesie często mieszaj.
Ciągle ubijając przedmiot z jagodami, wlej gorący syrop cienkim strumieniem. Ubij wszystko razem, aż osiągną stabilne szczyty.
Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej, załóż specjalną dyszę i umieść pianki na papierze do pieczenia. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Oddziel pianki od papieru i połącz parami.