Istnieją dziesiątki przepisów na serniki, a dziesiątki z nich są przygotowywane bez pieczenia. Uwielbiam ten deser, więc wypróbowałem wiele różnych opcji. Dzisiaj chcę podzielić się z wami jednym z ulubionych, a dla odmiany na bazie ricotty.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 200 g
- masło - 60 g
- ricotta - 250 g
- śmietana - 200 g
- żelatyna - 10 g
- cukier puder - 50 g
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka na okruchy, wymieszaj ze stopionym masłem i ubij podstawę do formy. Wyślij do lodówki.
Ubij śmietanę i cukier puder, aż będą puszyste. Dodaj ricottę i wymieszaj.
Rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją i również wymieszać z masą serową.
Wlej tę masę na ciasto i włóż sernik do lodówki, aż stwardnieje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy