Nie każdy może sobie pozwolić na pyszne pączki. Przede wszystkim dlatego, że są smażone w dużej ilości oleju. Na szczęście możesz zrobić pączki bez niego. Na przykład pieczenie w piekarniku. Podaję szczegóły tego wspaniałego przepisu.
Składniki
- mąka - 500 g
- kefir (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 2 krople
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- dżem (morele) – 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ciepły kefir z sodą. Masa powinna znacznie wzrosnąć.
Dodaj cukier, sól, esencję waniliową, jajko i olej roślinny.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki szklanką lub specjalnym cięciem.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Schłodzić gotowe pączki i za pomocą strzykawki do ciasta napełnić dżemem morelowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy