pieczenie 10.03.2022

naleśniki bez sody i proszku do pieczenia

35 min
4 porcje
Naleśniki bez sody i proszku do pieczenia
varvaka, stock.adobe.com
0

Kolejny sposób na zrobienie pysznych i puszystych naleśników. Tym razem soda i proszek do pieczenia nie będą potrzebne. Ciasto okaże się miękkie i bardzo dobrze wyrośnie, jeśli zagnieść je na ubitych białkach. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy je wstępnie schłodzić.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jajka, osusz, podziel na białka i żółtka.

Białka ubić z cukrem i solą na puszystą pianę.

Delikatnie wmieszaj żółtka do masy białkowej.

Dodaj mleko, esencję waniliową, przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Posmaruj patelnię olejem, wlej trochę ciasta na środek i smaż na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy