Kolejny sposób na zrobienie pysznych i puszystych naleśników. Tym razem soda i proszek do pieczenia nie będą potrzebne. Ciasto okaże się miękkie i bardzo dobrze wyrośnie, jeśli zagnieść je na ubitych białkach. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy je wstępnie schłodzić.
Składniki
- mąka - 280 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mleko (ciepły) – 320 ml
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- esencja waniliowa - 1 kropla
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka, osusz, podziel na białka i żółtka.
Białka ubić z cukrem i solą na puszystą pianę.
Delikatnie wmieszaj żółtka do masy białkowej.
Dodaj mleko, esencję waniliową, przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Posmaruj patelnię olejem, wlej trochę ciasta na środek i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy