Nie znalazłeś specjalnych ciasteczek w sklepie? Nie denerwuj się, powiem Ci, jak zrobić tiramisu bez Savoyardi. Będziesz musiał poświęcić trochę więcej czasu na upieczenie biszkoptu powietrznego i pokrojenie go na kawałki o odpowiedniej wielkości.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 170 g
- cukier - 150 g
- Olej roślinny - 3 art.
- wanilina - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 0,3 łyżeczka
- woda - 2 art.
- mascarpone - 300 g
- cukier - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel jajka na białka i żółtka.
Połącz mąkę, cukier, wanilinę i proszek do pieczenia.
Dodaj żółtka, wodę, olej roślinny i mieszaj, aż się połączą.
Ubij białka z kwasem cytrynowym, aż osiągną stabilne szczyty.
Wymieszaj masę białkową z głównym półfabrykatem.
Włóż ciasto do wyłożonej formy i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Ostudzić biszkopt, wyjąć z formy i pokroić w kostkę.
Mascarpone wymieszaj z cukrem i ubij.
Kawa zmieszana z rumem.
Połóż 1 łyżeczkę na dnie przygotowanych szklanek.krem.
Następnie ułóż kawałki biszkoptu, polej aromatyczną kawą i dodaj trochę śmietany.
Ponownie ułóż kawałki biszkoptu, polej kawą i posmaruj kremem. Powtarzaj kroki, aż zabraknie półfabrykatów lub szklanki zostaną napełnione.
Ułóż warstwę kremu na wierzchu i posyp kakao.