dania główne 22.01.2022

Bigus w doniczkach

3 godz. 0 min.
4 porcje
Bigus w doniczkach
Kamila Sankiewicz, stock.adobe.com
0

Bigus to bardzo ciekawe polskie i Litewskie danie na bazie kiszonej kapusty. W doniczkach okazuje się jeszcze bardziej delikatny i pachnący. W zależności od tego, czy dodasz mięso, będzie to niesamowite danie główne lub dodatek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj do niego kiszoną kapustę z koncentratem pomidorowym i gotuj przez godzinę pod przykryciem na małym ogniu.

Posiekaj świeżą kapustę i rozgnieć rękami solą.

Drobno posiekaj pozostałe składniki, w tym całe mięso.

Boczek usmażyć osobno, dodać do niego wieprzowinę z wołowiną, a na końcu kiełbasę.

Wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw i ułóż w garnkach.

Napełnij winem, a następnie pozostałym sokiem.

Piecz Bigus przez 2 godziny w 160 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy