Bigus to bardzo ciekawe polskie i Litewskie danie na bazie kiszonej kapusty. W doniczkach okazuje się jeszcze bardziej delikatny i pachnący. W zależności od tego, czy dodasz mięso, będzie to niesamowite danie główne lub dodatek.
Składniki
- kapusta - 400 g
- kapusta kiszona - 400 g
- wołowina - 200 g
- wieprzowina - 200 g
- boczek - 200 g
- kiełbasa wędzona - 200 g
- pomidory - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- jabłka - 1 rzecz
- Grzyby - 6 sztuk
- wino (biały) – 3/4 szklanki
- pasta pomidorowa - 3 art.
- przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj do niego kiszoną kapustę z koncentratem pomidorowym i gotuj przez godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
Posiekaj świeżą kapustę i rozgnieć rękami solą.
Drobno posiekaj pozostałe składniki, w tym całe mięso.
Boczek usmażyć osobno, dodać do niego wieprzowinę z wołowiną, a na końcu kiełbasę.
Wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw i ułóż w garnkach.
Napełnij winem, a następnie pozostałym sokiem.
Piecz Bigus przez 2 godziny w 160 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy