Klopsiki w delikatnym i gęstym sosie grzybowym to niesamowite danie dla całej rodziny. Możesz dodać trochę posiekanych grzybów bezpośrednio do mięsa mielonego. Podczas serwowania radzę udekorować je gałązkami ulubionych zieleni. Nawiasem mówiąc, każdy zrobi mięso mielone.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- pieczarki - 250 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ser topiony - 50 g
- śmietana - 200 ml
- ryż (gotowany) – 150 g
- sól - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj jedną cebulę i wyślij do mięsa mielonego z gotowanym ryżem. Sól i pieprz, dodaj jajko i ugniataj, aż będzie gładkie.
Uformuj małe klopsiki i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Odłóż na bok.
Pokrój drugą cebulę i grzyby i smaż je, aż płyn wyparuje.
Sól i pieprz, wlej śmietanę i duś sos przez kilka minut. Dodaj roztopiony ser i gotuj na wolnym ogniu, aż się rozpuści.
Włóż klopsiki do sosu grzybowego, delikatnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 15-20 minut pod przykryciem.