Pieczone żeberka wieprzowe mogą być jeszcze smaczniejsze, gdy są gotowane z sosem barbecue. Przepis nie jest skomplikowany: przygotuj mięso i kilkakrotnie posmaruj sosem na końcu. Przez większość czasu danie jest przygotowywane samodzielnie w piekarniku.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- sos BBQ - 20 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- sól (duży) – 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij folie i nadmiar tłuszczu.
Wymieszaj paprykę w moździerzu i wymieszaj z solą.
Dokładnie przetrzyj żeberka pieprzem i solą i szczelnie zawiń w folię.
Piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostrożnie rozwiń folię i kontynuuj gotowanie w trybie konwekcja 10 minut.
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj jedną stronę sosem barbecue i gotuj przez 10 minut.
Odwróć żeberka na drugą stronę, posmaruj ponownie i piecz przez kolejne 10 minut.