Zdecydowanie powinieneś spróbować tej pysznej papryki! Nadzienie jest wstępnie smażone, więc nie trzeba ich dusić przez długi czas. Zgodnie z tradycją danie należy gotować na smalcu. Ale w razie potrzeby można go zastąpić olejem roślinnym.
Składniki
- papryka - 10 sztuk
- mięso mielone - 200 g
- ryż - 1 szklanka
- młoda cukinia - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 100 g
- sok pomidorowy - 150 ml
- smalec - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (hot) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Pokrój cukinię i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.
Aktywuj tryb "smażenia", rozpuść smalec i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj cukinię, mięso mielone, mielony pieprz, sól i smaż przez kolejne 10 minut.
Papryka przygotuj: odetnij wierzchołki, ostrożnie usuń nasiona, spłucz.
Napełnij paprykę nadzieniem i złóż do miski wolnowaru.
Wlej gorącą wodę zmieszaną z sosem pomidorowym, sól i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 25 minut w programie "duszenie".
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy