Możesz przygotować to ciasto zarówno z bazą biszkoptową, jak i bez niej. W obu wariantach okazuje się smaczny i piękny. Radzę używać formy silikonowej o płaskiej powierzchni, ponieważ prążkowane blaty i boki nie zawsze dobrze się oddzielają.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 100 g
- cukier - 100 G
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- masło - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój truskawki i ułóż na dnie silikonowej formy.
Galaretkę zalej gorącą wodą i wymieszaj.
Ostudź galaretkę, wlej truskawki do silikonowej formy i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
W osobnym rondlu połącz żelatynę i mleko. Pozostaw masę na 20 minut, od czasu do czasu mieszaj łyżką.
Podgrzej żelatynę z mlekiem na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Wymieszaj twaróg, śmietanę i cukier, ubij.
Wlej żelatynę z mlekiem i jeszcze raz wszystko dobrze ubij.
Wlej powstałą masę do formy z galaretką truskawkową i wstaw na noc do lodówki.
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.
Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Schłodzić gotowy biszkopt. Odetnij górną i dolną skórkę, aby pozostała najbardziej miękka część.
Ułóż ciasto na twarogu w silikonowej formie i delikatnie odwróć. Galaretka z truskawkami wyjdzie na wierzch.