przekąski 22.01.2022

hummus z bakłażana

40 min
6 porcji
Hummus z bakłażana
Sea Wave, stock.adobe.com
0

Najprawdopodobniej nie próbowałeś tej wersji Hummusu. Przygotowuje się go z ciecierzycy i pieczonego bakłażana. Możesz kontynuować eksperymenty kulinarne i grillować warzywo. W każdym razie przekąska jest pyszna, lekka i aromatyczna!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż bakłażany i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zmiel sezam w młynku do kawy.

Umieść ciecierzycę, oliwę z oliwek, paprykę i obrane ząbki czosnku w misce blendera. Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.

Dodaj sezam, sól, sok z cytryny i bakłażan. Kontynuuj pracę blendera przez kolejne 4-5 minut. Masa powinna być gładka i jednorodna.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy