Najprawdopodobniej nie próbowałeś tej wersji Hummusu. Przygotowuje się go z ciecierzycy i pieczonego bakłażana. Możesz kontynuować eksperymenty kulinarne i grillować warzywo. W każdym razie przekąska jest pyszna, lekka i aromatyczna!
Składniki
- ciecierzyca (w puszkach) – 1 Bank
- bakłażany - 300 g
- sok z cytryny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Sezam - 50 g
- czosnek - 4 ząbki
- papryka (ostra) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż bakłażany i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Zmiel sezam w młynku do kawy.
Umieść ciecierzycę, oliwę z oliwek, paprykę i obrane ząbki czosnku w misce blendera. Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.
Dodaj sezam, sól, sok z cytryny i bakłażan. Kontynuuj pracę blendera przez kolejne 4-5 minut. Masa powinna być gładka i jednorodna.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy