desery 08.02.2022

ciasto Pavlova z truskawkami

2 godz. 40 min.
12 porcji
Ciasto Pavlova z truskawkami
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Zwiewne ciasto z bitą śmietaną zostało nazwane na cześć popularnej baletnicy-Anny Pavlova. Deser naprawdę przypomina bujną suknię balową. Ponadto zachwyca niesamowitym smakiem i pięknem. Koniecznie spróbuj go ugotować!

Składniki

dla bezy:
do kremu:
do dekoracji:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schłodzone białka ubić solą na ostre szczyty.

Bez przerywania pracy miksera dodaj sok z cytryny i cukier puder.

Dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.

Na pergaminie narysuj okrąg o średnicy 24 centymetrów. Połóż na nim masę białkową, tworząc wgłębienie pośrodku.

Piec bezy w temperaturze 100 stopni przez 2 godziny. Następnie oddziel od pergaminu i włóż do ostygnięcia na ruszcie.

Ubij śmietanę z esencją waniliową i cukrem pudrem.

Połóż bezę na talerzu, wypełnij wgłębienie bitą śmietaną.

Pokrój truskawki na małe kawałki i ułóż na śmietanie. Podawaj ciasto od razu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy