Zwiewne ciasto z bitą śmietaną zostało nazwane na cześć popularnej baletnicy-Anny Pavlova. Deser naprawdę przypomina bujną suknię balową. Ponadto zachwyca niesamowitym smakiem i pięknem. Koniecznie spróbuj go ugotować!
Składniki
- białka jaj (schłodzone) – 4 kawałki
 - cukier puder - 1 szkło
 - sok z cytryny - 1 łyżeczka
 - sól - na czubku noża
 - skrobia kukurydziana (bez zjeżdżalni) – 1 art.
 
- śmietana (33% tłuszczu) – 400 ml
 - cukier puder - 3 art.
 - esencja waniliowa - 2 krople
 
- truskawka - 500 g
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone białka ubić solą na ostre szczyty.
Bez przerywania pracy miksera dodaj sok z cytryny i cukier puder.
Dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.
Na pergaminie narysuj okrąg o średnicy 24 centymetrów. Połóż na nim masę białkową, tworząc wgłębienie pośrodku.
Piec bezy w temperaturze 100 stopni przez 2 godziny. Następnie oddziel od pergaminu i włóż do ostygnięcia na ruszcie.
Ubij śmietanę z esencją waniliową i cukrem pudrem.
Połóż bezę na talerzu, wypełnij wgłębienie bitą śmietaną.
Pokrój truskawki na małe kawałki i ułóż na śmietanie. Podawaj ciasto od razu.