W tym przepisie przecier jagodowy nie jest gotowany. Po prostu miesza się z cukrem i suszy w niskiej temperaturze. W rezultacie pastylka jagodowa zachowuje korzystne właściwości jagód, co oznacza, że jest hojnym źródłem witamin i pierwiastków śladowych.
Składniki
- Borówka - 1 kg
- cukier - 250 g
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel jagody w blenderze na puree.
Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.
Ułóż półfabrykat jagodowy w warstwie o grubości około 0,5-1 cm i spłaszcz.
Suszyć w piekarniku przez 6-8 godzin w temperaturze 65 stopni.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy