namoczone jabłka

30 min
3 puszki po 3 l
Namoczone jabłka
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Trudno znaleźć osobę, która w mieszkaniu w mieście moczy jabłka w beczkach. A co, jeśli nadal chcesz namoczonych jabłek? Na świąteczny stół i mocniejsze napoje! Zbierzmy oski i przygotujmy kilka puszek tej staroruskiej przekąski.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz liście wiśni i porzeczek, oparz wrzącą wodą, lekko osusz. Połóż 1 liść porzeczki i 1 liść wiśni na dnie czystych trzylitrowych słoików.

Dobrze opłucz jabłka i napełnij nimi słoiki. Umieść pozostałe liście porzeczki i wiśni między jabłkami i na nich.

Przygotuj nadzienie: w dużym rondlu połącz wodę, sól i cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Doprowadzić płyn do wrzenia, gotować na średnim ogniu przez 3-5 minut, zdjąć patelnię z ognia i ostudzić.

Dodaj miód do lekko ciepłego wypełnienia, mieszaj, aż się rozpuści.

Napełnij słoiki z jabłkami nadzieniem do góry, zamknij nylonowymi pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na 7 dni (temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 22°C).

Jeśli pozostanie wypełnienie, nie spiesz się, aby je wylać, ale wstaw do lodówki. Jeśli zauważysz, że podczas procesu fermentacji w słoikach jest mniej płynu, dodaj syrop, aby jabłka były całkowicie pokryte.

Po 7 dniach w słoikach z jabłkami otwórz pokrywki i usuń powstałą pianę.

Przenieś słoiki z namoczonymi jabłkami do chłodnego, ciemnego miejsca (pożądana temperatura przechowywania nie przekracza 6°C). Po 40-45 dniach można podawać namoczone jabłka.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy