Trudno znaleźć osobę, która w mieszkaniu w mieście moczy jabłka w beczkach. A co, jeśli nadal chcesz namoczonych jabłek? Na świąteczny stół i mocniejsze napoje! Zbierzmy oski i przygotujmy kilka puszek tej staroruskiej przekąski.
Składniki
- jabłka - 5 kg
- woda - 6 L
- miód - 3 art.
- cukier - 80 g
- sól - 3 art.
- liście wiśni - 9 szt.
- liście porzeczki - 9 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz liście wiśni i porzeczek, oparz wrzącą wodą, lekko osusz. Połóż 1 liść porzeczki i 1 liść wiśni na dnie czystych trzylitrowych słoików.
Dobrze opłucz jabłka i napełnij nimi słoiki. Umieść pozostałe liście porzeczki i wiśni między jabłkami i na nich.
Przygotuj nadzienie: w dużym rondlu połącz wodę, sól i cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Doprowadzić płyn do wrzenia, gotować na średnim ogniu przez 3-5 minut, zdjąć patelnię z ognia i ostudzić.
Dodaj miód do lekko ciepłego wypełnienia, mieszaj, aż się rozpuści.
Napełnij słoiki z jabłkami nadzieniem do góry, zamknij nylonowymi pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na 7 dni (temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 22°C).
Jeśli pozostanie wypełnienie, nie spiesz się, aby je wylać, ale wstaw do lodówki. Jeśli zauważysz, że podczas procesu fermentacji w słoikach jest mniej płynu, dodaj syrop, aby jabłka były całkowicie pokryte.
Po 7 dniach w słoikach z jabłkami otwórz pokrywki i usuń powstałą pianę.
Przenieś słoiki z namoczonymi jabłkami do chłodnego, ciemnego miejsca (pożądana temperatura przechowywania nie przekracza 6°C). Po 40-45 dniach można podawać namoczone jabłka.