Ten przepis spodoba się miłośnikom kulinarnych eksperymentów. Ugotuj oryginalny dżem ogórkowy z cytryną, a będziesz mile zaskoczony. Warzywa powinny być świeże, młode i soczyste. Przed rozpoczęciem pracy należy je namoczyć w zimnej wodzie.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, obierz i pokrój na małe kawałki.
Przełóż Półfabrykaty przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Sparzyć cytryny wrzącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Usuń 1 łyżkę skórki z cytryny i odłóż na bok.
Cytryny przekroić na pół i wycisnąć sok.
Na patelni z masą ogórkową dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny. Przykryj i odstaw na 1,5 do 2 godzin.
Umieść na małym ogniu i gotuj przez 20 minut. Okresowo mieszaj masę, w przeciwnym razie się spali.
Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń. Po dniu przenieś schłodzone półfabrykaty do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.