dżem ogórkowy z cytryną

30 min
6 porcji
Dżem z ogórków z cytryną
miss.lemon, stock.adobe.com
0

Ten przepis spodoba się miłośnikom kulinarnych eksperymentów. Ugotuj oryginalny dżem ogórkowy z cytryną, a będziesz mile zaskoczony. Warzywa powinny być świeże, młode i soczyste. Przed rozpoczęciem pracy należy je namoczyć w zimnej wodzie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, obierz i pokrój na małe kawałki.

Przełóż Półfabrykaty przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Sparzyć cytryny wrzącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Usuń 1 łyżkę skórki z cytryny i odłóż na bok.

Cytryny przekroić na pół i wycisnąć sok.

Na patelni z masą ogórkową dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny. Przykryj i odstaw na 1,5 do 2 godzin.

Umieść na małym ogniu i gotuj przez 20 minut. Okresowo mieszaj masę, w przeciwnym razie się spali.

Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń. Po dniu przenieś schłodzone półfabrykaty do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy