Zimą moja spiżarnia jest pełna różnych konserwacji. Jedna trzecia zapasów to zwykle kompoty. Robię je z różnych owoców, jagód i ciągle próbuję nowych przepisów. Ostatnio gotowałem kompot z czarnej porzeczki z pomarańczą. Spróbuj I ty!
Składniki
- czarna porzeczka - 500 g
- pomarańczowy (średni) – 3 kawałki
- cukier - 250 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda (filtrowane) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomarańcze opłucz wrzącą wodą i pokrój razem ze skórką.
Posortuj czarne porzeczki i spłucz pod bieżącą wodą.
Złóż kawałki pomarańczy i porzeczki do wysterylizowanych słoików.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy.
Gotuj przez 3 minuty, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy