Bardziej aromatyczna Adjika jest chyba trudna do wyobrażenia! Dzięki suszonym śliwkom okazuje się niezwykle bogaty i smaczny! Przygotuj taki przedmiot na zimę, a na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę!
Składniki
- suszone śliwki (bez pestek) – 2 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- papryka (czerwony) – 300 g
- czosnek - 2 głowice
- bazylia (fioletowy) – pół
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- Goździk (mielona) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść suszone śliwki w durszlaku i spłucz wrzącą wodą.
Posiekaj bazylię, obrany czosnek i oba rodzaje pieprzu.
Przełóż śliwki, oba rodzaje papryki, bazylię i czosnek przez maszynkę do mięsa.
Przenieś powstałą masę do rondla z grubym dnem, dodaj sól, cukier, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Gotuj przez 25 minut po ugotowaniu, często mieszając drewnianą łyżką.
Rozłóż Adjikę w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i szczelnie owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy