adjika z suszonych śliwek na zimę

30 min
12 porcje
Adżika z suszonych śliwek na zimę
Anna Bogush, stock.adobe.com
0

Bardziej aromatyczna Adjika jest chyba trudna do wyobrażenia! Dzięki suszonym śliwkom okazuje się niezwykle bogaty i smaczny! Przygotuj taki przedmiot na zimę, a na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść suszone śliwki w durszlaku i spłucz wrzącą wodą.

Posiekaj bazylię, obrany czosnek i oba rodzaje pieprzu.

Przełóż śliwki, oba rodzaje papryki, bazylię i czosnek przez maszynkę do mięsa.

Przenieś powstałą masę do rondla z grubym dnem, dodaj sól, cukier, przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Gotuj przez 25 minut po ugotowaniu, często mieszając drewnianą łyżką.

Rozłóż Adjikę w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i szczelnie owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy