kapusta na zimę w słoikach bez sterylizacji

40 min
2 puszki po 2 l
Kapusta na zimę w słoikach bez sterylizacji
photka, stock.adobe.com
0

Marynowana kapusta to smaczna i zdrowa przekąska na zimę. Idealnie uzupełnia wszelkie dodatki, dania z ryb i mięsa. Marynowana kapusta zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych, a kapustę gotowaną bez octu można podawać nawet dzieciom.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, zostaw górne liście (nadal ich potrzebujemy).

Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.

Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić w cienkie paski.

Połącz kapustę, marchewkę i jabłka w misce, dodaj kolendrę i oba rodzaje pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj.

Do marynaty zagotuj wodę, dodaj sól i sok z 1 cytryny, mieszaj, aż sól się rozpuści i zdejmij marynatę z ognia.

Wlej gorącą marynatę do miski z kapustą, dobrze wymieszaj.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki masą kapusty, lekko ubijając, przykryj warzywa liśćmi kapusty.

Zwiń słoiki z kapustą, ostudź i wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu (lub lepiej w lodówce).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy