Marynowana kapusta to smaczna i zdrowa przekąska na zimę. Idealnie uzupełnia wszelkie dodatki, dania z ryb i mięsa. Marynowana kapusta zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych, a kapustę gotowaną bez octu można podawać nawet dzieciom.
Składniki
- kapusta - 2 kg
- jabłka (słodko-kwaśny) – 2 kg
- marchew - 2 kg
- mielona kolendra - szczypta
- cytryna - 1 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- woda - 1,5 szklanki
- Sol - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, zostaw górne liście (nadal ich potrzebujemy).
Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić w cienkie paski.
Połącz kapustę, marchewkę i jabłka w misce, dodaj kolendrę i oba rodzaje pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj.
Do marynaty zagotuj wodę, dodaj sól i sok z 1 cytryny, mieszaj, aż sól się rozpuści i zdejmij marynatę z ognia.
Wlej gorącą marynatę do miski z kapustą, dobrze wymieszaj.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki masą kapusty, lekko ubijając, przykryj warzywa liśćmi kapusty.
Zwiń słoiki z kapustą, ostudź i wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu (lub lepiej w lodówce).