Kurczak z grzybami w sosie śmietanowym to proste danie, które może przygotować nawet początkujący kucharz. Każda część kurczaka będzie działać. Grzyby można również użyć dowolnego. Mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
Składniki
- kurczak - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- pieczarki - 6-7 sztuk
- śmietana - 3 art.
- bulion mięsny - 1 szklanka
- liść laurowy - 2-3 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kawałki kurczaka i odetnij nadmiar. Możesz używać części z kością lub bez. Wyślij kurczaka do smażenia na oleju roślinnym.
Drobno posiekaj obraną cebulę. Umyj grzyby, a także pokrój.
Dodaj cebulę i grzyby na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 7 minut.
Przenieś wszystkie składniki na patelnię. Dodaj śmietanę, sól, przyprawy, liść laurowy.
Wlać bulion mięsny (można również użyć warzyw), wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Podawaj kurczaka z grzybami na głębokim talerzu wraz z aromatycznym sosem śmietanowym. Dodaj kilka gałązek zieleni.