gulasz z indyka z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną
W mojej rodzinie wszyscy kochają gulasz, więc często go gotujemy. Niedawno wypróbowałem nowy przepis na indyka z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną. Danie jest mniej tłuste, ale równie gęste i satysfakcjonujące. Ryż lub kasza gryczana są idealne jako dodatek.
Składniki
- Indyk (filet) – 600 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- mąka - 2 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- pasta pomidorowa - 2 art.
- śmietana - 150 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę, cebulę i marchewkę obrać i pokroić.
Opłucz indyka, osusz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i dobrze zrumień mięso ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez kolejne 4 minuty.
Dodaj paprykę, liść laurowy i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy ze śmietaną, wodą i mąką.
Wlej powstałą mieszaninę na patelnię i wymieszaj. Sól, przykryj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.