
Kto powiedział, że wegetarianie nie jedzą gulaszu? Po prostu przygotowują go według specjalnego przepisu i oczywiście bez mięsa. Wypróbuj ten ciekawy przepis! Smażenie, duszenie, dodawanie mąki i papryki nadają potrawie bardzo Węgierskie nuty.
Składniki
- pieczarki - 300 g
- ziemniaki - 350 g
- marchew (średni) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- seler (łodygi) – 100 g
- mąka - 3 art.
- sos pomidorowy - 4 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewkę, seler, obrane ziemniaki i cebulę.

Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Dodaj ziemniaki, seler i kontynuuj gotowanie przez 12-15 minut.

Dodaj pieczarki i przyprawy. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Połącz wodę, sos pomidorowy i mąkę. Upewnij się, że nie ma grudek.

Wlej powstałą mieszaninę na patelnię, sól i gotuj pod pokrywką przez 20 minut.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy