Takie kotlety udowe są jeszcze bardziej soczyste niż klasyczna wersja fileta. Po prostu czerwone mięso jest bardziej tłuste niż białe. Aby kotlety z kurczaka były jeszcze bardziej soczyste, musisz zrobić ciasto lub panierkę!
Składniki
- udka z kurczaka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- majonez - 1 art.
- mąka (pszenna) – 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jeśli w biodrze jest kość, należy ją wyciąć. Musisz także odciąć nadmiar tłuszczu, chrząstki.
Połóż uda na desce, przykryj folią i uderz młotkiem do gotowania. Sól i pieprz.
W misce wymieszaj jajka, sól, przyprawy, majonez.
Wlej mąkę pszenną do miski.
Mieszaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
Rozgrzej olej na patelni. Zanurz każdy kawałek kurczaka w cieście i rozłóż na patelni. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Kotlety podawaj na gorąco lub lekko schłodzone, wraz z dowolnym sosem, ziołami i warzywami.