dania główne 22.01.2022

kotlety z udka z kurczaka

30 min
4 porcje
Kotlety z udka z kurczaka
0

Takie kotlety udowe są jeszcze bardziej soczyste niż klasyczna wersja fileta. Po prostu czerwone mięso jest bardziej tłuste niż białe. Aby kotlety z kurczaka były jeszcze bardziej soczyste, musisz zrobić ciasto lub panierkę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jeśli w biodrze jest kość, należy ją wyciąć. Musisz także odciąć nadmiar tłuszczu, chrząstki.

Kotlety z udka z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Połóż uda na desce, przykryj folią i uderz młotkiem do gotowania. Sól i pieprz.

Kotlety z udka z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W misce wymieszaj jajka, sól, przyprawy, majonez.

Kotlety z udka z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej mąkę pszenną do miski.

Kotlety z udka z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Mieszaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.

Kotlety z udka z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Rozgrzej olej na patelni. Zanurz każdy kawałek kurczaka w cieście i rozłóż na patelni. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

Kotlety z udka z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Kotlety podawaj na gorąco lub lekko schłodzone, wraz z dowolnym sosem, ziołami i warzywami.

Kotlety z udka z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy